Espanjalainen tortilla

Hei taas pitkästä aikaa! Olen kärsinyt kovasta väsymyksestä ja inspiraation puutteesta eikä elämässäni mitään ole oikein tapahtunutkaan -vaikka tietysti on vielä asioita kesältä mistä on pitänyt kirjoittaa- joten blogi on jäänyt taustalle. Koitan kuitenkin kovasti rämpiä tämän väsymyksen ohi ja pitää blogia hengissä sekä toivottavasti myös mielenkiintoisena.

 Nautin parhaillaan ensimmäisestä kokonaisesta viikonlopustani ilman töitä viimeiseen neljään viikkoon, ja tottakai osa nautinnosta tulee hyvästä ruoasta. Yksi "oheisplussa" mikä tulee espanjalaisen avomiehen myötä on uudet reseptit. Halusinkin jakaa tämän helpon kesäruoan kanssanne, sillä mielestäni tortillan voittanutta ruokaa ei ole kun ei tee mieli lämmintä ruokaa mutta jotain helppoa suolaista olisi saatava. Tarkkaa reseptiä ei löydy, vaan kaikki on heitelty käsituntumalla.

 Eli esittelyssä: Espanjalainen tortilla!

Ainekset jota tarvitset kahteen tortillaan:

-Perunoita noin kilo
-Paaaljon öljyä
-Munia sen verran että perunat peittyvät kokonaan (käytimme n.8 per tortilla)
-Suolaa vajaa kaksi teelusikallista yhteen kattilalliseen perunoita
- Puolikas sipuli per tortilla, mutta tämä on makukysymys, kuten myös valkosipulin lisääminen.


Aloitimme kuorimalla perunat, huuhtelemalla ja sitten paloittelemalla ne suht ohuiksi siivuiksi jotta paistuminen olisi nopeampaa. Helpoin tapa paloitella oli laittaa peruna puoliksi, puolikkaat puoliksi ja siitä palasiksi. 

 

  Sitten perunat laitetaan kattilaan ja kaadetaan sekaan oliiviöljyä sen verran että perunat peittyivät. Levy oli meillä vahvimmalla mahdollisella (vanha hella), ja perunoita keitetään kunnes perunat ovat ruskeahkoja.

 

 Sekaan saa heittää oman maun mukaan suolaa, huomasimme oikean määrän tähän sekoitukseen olevan vajaa kaksi teelusikallista. Itse suosin Himalajan kristallisuolaa, jota kotoa löytyykin kilon purnukka.

 

 Perunoiden paistuessa aika kannattaa käyttää sipulien pilkkomiseen. Jälleen oman maun mukaan ja pitääkö isoista paloista vai ei. Itse en ole niin sipulin fani joten pilkoimme ne mahdollisimman pieniksi ja lisäsimme mukaan myös muutaman valkosipulinkynnen.

 

 Kananmunia, kuten edellä jo mainitsin, oli sekoituksessamme kahdeksan. Perunoiden pitää peittyä reilusti mutta niitä pitää silti olla hieman enemmän kuin munia; ne eivät saa alkaa kellumaan vapaasti. 

 

  Vatkaa munia kunnes tulos on vaahdotettu -ihan käsin vatkaus riittää- ja pidä huolta että rakenne on edelleen vaahtoinen kun kaadat sen muiden ainesten sekaan.


 Ota perunat pois öljystä. Jos haluat eroon enimmästä öljystä niin laita ne  esimerkiksi lautaselle paperin päälle hetkeksi seisomaan, mutta me laitoimme ne vain lautaselle ja siitä vaahdotettujen kananmunien sekä sipulin sekaan. Laita pannulle loraus öljyä ja kumoa koko komeus paistumaan.

 

  Anna tortillan paistua sen aikaa että kananmunat alkavat kiinteytyä ja pinta ei ole enää niin nestemäinen, sillä muuten kääntäminen on hankalaa. Kun seos näyttää tarpeeksi kiinteältä käännettäväksi, ota avuksi iso lautanen ja kumoa tortilla sen päälle. Sitten takaisin pannulle hetkeksi aikaa jotta toinenkin puoli tekeytyy. 

 

  Ensimmäinen tortillamme pääsi hieman kärvähtämään ja samalla laskeutui hieman, mutta toisesta tuli aivan täydellinen kullankeltainen ja kuohkea.

 
 
 

 Tortillan jäähdyttyä hieman, laita laakealle tarjoilualustalle ja tarjoa sellaisenaan tai salaatin ja lisukkeiden kera. Me söimme lisäksi Espanjasta saamiamme juustoja sekä makkaroita.

 

Ylhäällä on "salchichón", oikealla vahvaa kermaista juustoa ja alla "chorizo". Lähes kaikki juustot ja lihat mitä olemme saaneet ovat hyvin vahvoja ja erittäin maukkaita. Ehkä turhan vahvoja jos on tottunut syömään pelkkää Oltermannia, mutta itse olen aina suosinut vahvoja juustoja joten pieni kitalaen kipristely ei haittaa mitään!

 

 Tortillan saa kahden hengen voimin tehtyä tunnissa, ja säilyy jääkaapissa hyvän aikaa. Itse saan tästä eväät koko ensi viikolle. Tämä resepti on se perusversio, johon saa lisäilemällä sitä omaa makuaan enemmän; tomaattia, juustoa, mausteita... Kokeilemalla selviää mikä on paras yhdistelmä! 

 Nyt kokoan lautaselle ruokaa ja laitan Outlanderin toisen jakson pyörimään -en voi tarpeeksi mainostaa että kaikki Diana Gabaldonin fanit sekä historia/aikamatka/romantiikka- fanit nyt google laulamaan, sillä Outlander on vihdoin tv-sarjana! Toinen jakso on jo julkaistu ja YLE juuri ilmoitti ostaneensa oikeudet, eli se tulee Suomen kanavillekin jossain vaiheessa. Täydellinen päätös vapaalle viikonlopulle!

Kommentit

Suositut tekstit