Kuinka elvyttää vaurioitunut tukka?

Paino sanalla elvyttää. Vaurioitunutta hiusta ei mikään enää korjaa, ei vaikka Pantene ja Dove niin kovasti sitä hoitoainemainoksissaan lupaavat. Mutta jos hiukset ovat värjäyksen tai vaalennuksen jäljiltä venyvät tai kuivan rahisevat, ne voi saada oikeiden tuotteiden avulla elpymään ja hieman "meikattua" hyväkuntoisen tuntuiseksi. Oikea kikka tähän on hyvin helppo : Kosteutta, rakennepaikkausta ja hellävaraisuutta. Sekä annos kärsivällisyyttä. 


Askel 1: Shampoo. Hellävarainen ja kosteuttava, ei liikaa pesevä. Itse käytän jo ties kuinka monetta vuotta putkeen Lushin Rehabia joka jo yksinään on tehnyt suuren eron hiuksiini.Tallinnan matkalla hankin myös hunajashampoon jonka kaksi ensimmäistä ainesosaa ovat hunaja ja pellavansiemenet! 


Rehabin sisältämien öljyjen ansiosta shampoo hoitaa hiuksia tehokkaasti, kosteuttaen ja suojaten. Niiden takia tämä myös syö väriä paljon, eli heti värjäyksen jälkeen tällä ei kannata pestä ja muutenkin kannattaa pitää suoraväri viikoittaisessa käytössä jotta väri pystyy kirkkaana ja antaa kiiltoa. Kulahtanut, kiilloton väri ei imartele huonokuntoista hiuksistoa ja pituuksien toistuva kestovärjäys on ehdoton no-no. Ellei sitten pidä hamppuefektistä... 


Hunajashampoo on ihanan hellävarainen ja tuuheuttaa. Tulos ei ole yhtä kosteutettu kuin Rehabilla, mutta hoitoaineen jälkeen selvästi pehmeämpi kuin perus XZ tai Schwartzkopfin jälkeen. Yksi hellävarainen sulfaatiton vaihtoehto on myös MOPin hydrating shampoo, mutta jos käytät muotoilutuotteita niin se ei ole tarpeeksi poistamaan kaikkia jäämiä. 

Askel 2: Hoitoaineet. Tarvitset kosteuttavan sekä rakennepaikkaavan; pelkästään kosteutettu vaurioitunut hius joka on rakennepaikkauksen tarpeessa venyy, joustaa  ja napsahtelee rikki kuin purukumi, kun taas pelkkää rakennepaikkausta saava, kosteutta kaipaava hius on kuiva, jäykkä ja katkeilee kuin olki. Kun käytät rakennepaikkaavaa ja kosteuttavaa tasapainossa, on hius vahvempi ja parempikuntoisen oloinen.   

 Itselleni kaksi parhainta rakennepaikkaavaa ovat iHerbistä saatava, todella edullinen Mill Creekin keratiinihoitoaine sekä Joicon Reconstructor. Jälkimmäistä en ole enää ostanut sen jälkeen kun Mill Creekin edullisemman version bongasin, sillä tämä toimii vähintäänkin yhtä hyvin ja pidän kukkaismaisesta tuoksusta enemmän kuin Joicon rekun mädäntyneestä banaanituoksusta (ja rakennekin samaa luokkaa!).

 

  Mill Creekin hoitoaineen inci on ihanan selkeä ja puhdas. Heti ensimmäisten joukossa on rakennepaikkaava keratiini, sitten pellavansiemenöljy, kosteuttava panthenoli ja lista jatkuu öljyjen sekä kosteuttajien kera, löytyypä seasta myös aloe vera. 

 Yksinään tämä hoitoaine ei ole tarpeeksi sillä sen koostumus on hyvin kevyttä, eli selvittäväksi hoitoaineeksi tästä ei ole. Itse laitan tätä aina ensin hiuksiin, jonka jälkeen lisään vielä Joicon Intense Hydratoria tai muuta vastaavaa tehokkaasti kosteuttavaa ja hoitavaa, jotta tulos olisi jämäkkä mutta myös helposti selvitettävä ja kosteutettu. Nämä niin kutsutut tuplahoidot ovat parhaimmistoa, sillä niistä hius saa sekä rakennepaikkausta että kosteutusta, ilman että tulos on pelkästään karhea tai pelkästään pehmeä.

 

 Joicon Intense Hydrator on ollut salainen aseeni hiustenhoidossa sekin vuosia putkeen ja ostan aina uuden pullon edellisen loputtua. Tämä ihmeaine on elvyttänyt hiuksiani kuivuuden partaalta kymmeniä kertoja, pitäen ne kiiltävinä, pehmeinä ja ihanan tuoksuisina. IH:ssa on myös lievää rakennepaikkausta mutta hyvin vähän, mikä tekee siitä ihanteellisen parin Keratin- hoitoaineelle. Ostan IH:ta aina netistä litran pulloissa, jolloin yksi pullo kestää puolisen vuotta.

 

 Läträttyäni hiuksiini keratiinihoitoainetta sekä kosteuttavaa, peitän yleensä hiukseni elmukelmulla tai muovipussilla, kietaisen pyyhkeen koko komeuden päälle ja uppoudun tv-sarjaan määrättömäksi ajaksi. Pesen aina hiukseni ensin ja sitten vaikutusajan mentyä menen vasta kokonaan itsekin suihkuun, näin homma menee helpommin eikä tarvitse olla pyyhkeissä päästä varpaisiin. 

 Hiukset huuhdeltuasi on hyvä laittaa jätettävää hoitoainetta. Hiusten selvitystä helpottaa jokin hieman silikonipitoinen, suihkutettava hoitoainesuihke ja sen jälkeen laitettava voidemainen jätettävä. Jälleen kerran iHerbistä löytyy edullinen ja hyvä jätettävä, tuoksuton Alba Botanican hoitoaine. Itse lisään näiden jälkeen vielä jonkin enemmän siloittamiseen tarkoitetun tuotteen, tällä hetkellä käytössä Gliss Ultimate Repair- öljysekoitus sekä Got2B Smooth'n chic Smoothing lotion.  Kampaa hiuksesi vasta jätettävien laiton jälkeen.

 Mitä enemmän hoitoa hiuksesi tarvitsevat, sitä parempi mitä kauemmin jaksat hoitoaineet päässäsi istua. Itse pidän usein tunnin- pari, joskus pidempään jos laitan esihoidoksi ennen shampoota kookosöljyn kuiviin hiuksiin puoleksi tunniksi tai tunniksi. Et voi hoitaa vaurioituneita hiuksiasi liikaa. Vasta siinä vaiheessa jos hiuksesi ovat hyväkuntoiset ja hukutat ne erittäin hoitaviin hoitoaineisiin tehden hiuksista raskaat ja veltot, voi puhua ylihoitamisesta. Mutta värjätyissä hiuksissa sitä vaaraa ei yleensä ole.

http://www.thebodyshop.co.uk/bath-body-care/haircare/detangling-comb.aspx
The Body Shopin bambusta tehty kampa.
Askel 3: Hellävaraisuus. Hoitamisen lisäksi kannattaa pitää mielessä että kaikki tämä menee hukkaan jos et käsittele hiuksiasi hellävaroen. Vaihda muoviset, repivät kammat ja harjat paksuihin puukampoihin joilla varovasti -en voi painottaa sitä tarpeeksi- selvität märät hiuksesi latvasta kohti tyveä. Muistathan että märkänä hius venyy ja saat herkemmin aikaan pahaa vauriota jos et ole varovainen.

 Kuivana hius on kestävämpää mutta huonoilla kammoilla ja harjoilla saat edelleen tuhoa aikaan. Oma suosikkini on Tangle Teezer, josta omistan sekä ison version että matkaversion, joista jälkimmäinen kulkee käsilaukussani aina mukana. Niitä löytää nykyään joka Anttilasta ja Sokoksesta, eli kipin kapin hakemaan!

Kuva löydetty Googlen kuvahaulla.
 Askel 4: Lämpökäsittely. Jätä suoristukset sekä föönaukset pois, tai edes vähennä radikaalisti. Itse jätin föönin kokonaan pois ja ero hiusten kunnossa oli huomattava. Ennen karhea ja kuiva pörrö on nyt sileä ja pehmeä, mutta jos joskus joudun föönaamaan niin hius on jo kerran jälkeen selvästi karheampi ja kuivempi. Lämpö vaurioittaa yllättävän paljon, huolimatta siitä käytätkö lämpösuojaa.

 Jos et voi jättää lämpökäsittelyitä kokonaan pois, suorista/föönaa joka toinen kerta kun peset hiukset tai kerran viikossa, käyttäen välipäivinä nutturoita, poninhäntiä ja lettejä. Käytä fööniä viileimmällä asetuksella, muista lämpösuoja joka kerta ja harjaa hiuksia varovasti. Suoristusraudan ei tarvitse olla kuumimmalla mahdollisella ja kenties vähemmän piikkisuora tulos on sekin ihan hyvä.

 Askel 5: Apuvälineet. Vaihda hiuslenksusi hellävaraisiin "puhelinjohtoponnareihin", pehmeisiin donitseihin tai kiinnitä hiuksesi hainhammasklipseillä. Tiukka, ohut lenksu jossa pahimmillaan on metalliosa tai terävä liimasauma, porautuu hiuksiisi ja vähitellen kuluttaa niitä poikki varsinkin jos poninhäntä on usein samassa kohdassa. Sama pätee pinneihin. Vaihtele kiinnityskohtaa.

 Hiuslakka on hiustesi kuivattajien kärkipäässä. Hiuslakalla kuorrutetut hiukset katkeavat herkemmin ja kuivattava ominaisuus ei ymmärrettävästi tee mitään hyvää mahdollisesti jo ennestään kuiville pituuksille. Käytä lakkaa vain pahimpien haituloiden kiinnitykseen jos et voi jättää sitä kokonaan pois, tai sipaise ne sileäksi pienellä määrällä geeliä tai vahaa. Mutta paras keino on vain heittää se pullo pois ja hyväksyä se että hius elää kampauksesta huolimatta -terveisin entinen hiuslakka-addikti ja lakkakypärän omistaja.

 Askel 6: Värjäys. Älä käytä hapetteellisia kestovärejä muualle kuin tyvikasvun värjäämiseen. Ylläpidä väriä ja tuo kiiltoa suoraväreillä, kuten Cybershopeissa myytävillä Crazy Coloreilla tai Sokokselta, kampaamoista ja joistakin Prismoista löytyvillä Colour Maskeilla. Sekoita pieni loraus suoraväriä hoitoaineen sekaan ja samalla kuin hoidat hiuksiasi tulee värikin kirkastettua.


*

Näillä kikoilla ja kärsivällisyydellä saat hiuksistasi paremman tuntuiset ja joissakin tapauksissa elpymään lähes entiselleen jos vaurio ei ole paha. Vauroitunutta hiusta ei mikään enää korjaa kuten alussa sanoin, mutta jatkuvalla huolellisella hoidolla saat hiuksesi pysymään kauniina. Muista kuitenkin että jos hiuksesi on hamppuuntunut ja ei enää korjattavissa, älä roiku siinä kiinni vaan mene suosiolla leikkauttamaan pahimmat pois! Hius kasvaa aina, ja lyhyempi hyväkuntoinen hius on aina kauniimpi kuin kuiva, huonokuntoinen hamppukasa tai rotanhäntä.

 Älä jätä hoitoja tai hellävaraisuutta pois heti kun hius tuntuu paremmalta, sillä tavalla saat vain heti uudestaan hiuksesi pilattua. Pidä hyvät hiustenhoitotavat rutiinina ja niitä rasittavat asiat kuten lämpökäsittelyt tai hiuslakan vain silloin kun haluat olla laittautuneempi.

 Nämä kaikki kikkakolmoset ja tiedot ovat tulleet omien kokemusten kautta, muiden neuvoista, koulutuksen kautta sekä maalaisjärjellä. Omat hiukseni kokivat aikamoisen kolauksen kun blondasin kirkkaan punaisesta platinaksi ja siitä palasin luonnollisen punaiseen. Ne olivat kuivat, hamppuiset ja märkänä venyivät ja pamahtelivat kuin purkka. Mutta nyt, muutaman kuukauden huolellisen hoidon jälkeen, on hius hiljalleen palaamassa entiselleen eikä enää veny märkänä. Sen jälkeen kun käyn kampaajalla napsauttamassa sentin/pari latvoista pois, on hius jo lähellä sitä mitä se oli ennen näitä käsittelyitä. Terveen hiuksen kasvaessa tyvestä yleisilme paranee entisestään ja käsitellyt latvat voi hissukseen leikata pois.


Kommentit

Suositut tekstit