Punaiset hiukset ja värin ylläpito


 Monet ovat kyselleet minulta vinkkejä punaisen värin ylläpitoon, suoravärisuosituksia ja miten itse sain aikaan nykyisen värin. Olen pyrkinyt parhaani mukaan vastaamaan kommentteihin mutta päätin kiteyttää tähän postaukseen hieman paremmin asiaa. Haluan kuitenkin korostaa että se mikä toimii yhdelle, ei välttämättä toimi toiselle ja nämä ovat kaikki oman kokemukseni pohjalta kirjoitettu.


 

 Yläpuolella näkyy nykyinen värini. En halunnut enää takaisin paloautonpunaiseen, liian kirkkaan epäluonnolliseen punaiseen vaan tahdoin siihen kauniiseen tummanpunaiseen mitä en tähän mennessä ole onnistunut saavuttamaan. Edellisissä postauksissa näkyy se paloautonpunainen mihin väri tuntuu aina jostain syystä haalistuvan jossain vaiheessa -ongelma, josta halusin eroon.

*

 Ihan ensimmäisenä pohjavärin on oltava tasainen. Itselläni oli alla blondi, johon tuli sininen ja siihen päälle oranssi. Oranssi väri tasoitti hiukseni niin hyvin että siihen päälle oli helppo laittaa tummanpunainen sävy ilman epätasaista tulosta. 

- Jos lähdet blondista, muista että usein tulos on yleensä paljon kirkkaampi kuin tummemmalla pohjalla. 
- Jos pohja on epätasainen, hoida se ensin kuntoon äläkä hätäile ja heitä tukkaan väriä ratkaisuksi. On helpompi ensin vaalentaa tai muulla tavoin tasoittaa väriä kuin lähteä korjaamaan sitten kun kaiken päällä on jo jämähtänyt, epätasainen uusi väri.
- Älä käytä vahvoja hapetteita pelkkään värin korjailuun. Ole kärsivällinen, hoida hiuksia, muhittele kookosöljyä puoli tuntia tai tunti ennen vaalennusaineen laittamista ja laita vaalennusainetta vain alueille jotka sitä kaipaavat. 
- Tummemman värin asteen/pari kirkastamiseen saattaa auttaa muutkin keinot kuin hapetteellinen vaalennus. Öljy, askorbiinihappo tai syväpuhdistava shampoo on usein iso apu. Lämmitä öljyä mikrossa ja laita hiuksiin niin pitkäksi aikaa kuin haluat, sekoita askorbiinihappoa veteen tai syväpuhdistavaan shampooseen ja hiero hiuksiin jättäen vaikuttamaan ½ tunnista tuntiin tai jätä syväpuhdistava shampoo vaikuttamaan reiluksi ajaksi. Askorbiinihapon tai syväputsarin jälkeen on hyvä muistaa kosteuttava hoitoaine sillä vaikka ne ovat hellävaraisempia, ne kuivattavat hiuksia kuitenkin runsaasti.

*

 Tämän jälkeen on kestovärin valinta. Itse värjään kestovärillä vain kerran, jonka jälkeen laitan sitä vain tyvikasvuun. Kuten mainitsin, en halunnut kirkkaan punaista joten valintani oli luottovärini, L'Orèal Paris Fèria sävyssä 4.66 Pure ruby. Tämä sävykään ei ole ihan täydellinen taittaessaan lämpimään, mutta paras tähän mennessä kokeilemani. Tulos on kaunis, intensiivinen tummanpunainen.

Värjäysvinkki: Jaa hiukset ensin korvasta korvaan ja keskeltä jakaus niin että hiuksesi ovat neljällä poninhännällä/nutturalla. Aloita värin lisäys ensin keskeltä jakauksien mukaisesti, hiusraja ja sitten ensin taaimmaiset osiot jonka jälkeen edessä olevat. Itselläni levitys käy kaikista vauhdikkaimmin tällä tavalla eikä eri osioihin tule niin paljon eroja vaikutusajan suhteen.

 

 Kestovärin vaikutusajan ja sen pois pesun jälkeen on aika sävyttää. Itse haen hiuksiini kylmää sävyä, joten suoravärit ovat sen mukaisia. Joskus käytän alla näkyvää Elumenia sävyssä RR@all, mutta se on niin paljon kylmän pinkkiin taittava omassa päässäni että en ole hetkeen sitä lisännyt. Elumen tekee hiuksista äärettömän kiiltävät ja liukkaat, sekä värin jämähdettyä se ei siitä mihinkään lähde. Tämä on oikeasti varoitus, sillä jos et ole varma että haluat pysyä kyseisessä värissä erittäin pitkään tai et ole valmis leikkaamaan hiuksiasi päästäksesi väristä eroon: Älä värjää Elumenilla! Elumenin sijaan tai yhdessä sen kanssa -Elumen haalistuu varsinkin alussa ihan yhtä vauhdikkaasti kuin mikä tahansa toinenkin suoraväri, varsinkin niissä kohdissa missä hius on vahingoittunut ja hiussuomut auki - käytän erilaisia suoravärejä. Aikaisemmin käytin alla näkyviä Crazy Colorin värejä, jotka on hinta-laatu suhteeltaan aivan loistavia. Niitä saa helposti esimerkiksi Cyber shopista ja värit pysyvät hyvin. Mutta toivoessani tumman punaista värjäystulosta eivät nämä olleet siihen  sopivia, sillä omassa päässäni nämä haalistuvat nopealla tahdilla kirkuvan punaisiksi ja kerrostuessaan päätyvät samaan lopputulokseen.

 Fire on todella kylmä väri ja vahvasti pinkkiin vivahtava, Vermillion red taas lämpimämpi punainen mutta kirkas sekin. Crazy colorin värit ovat todella vahvapigmenttisiä (terveisin kaakelit) ja niistä on helppo lantrata sekä sekoitella mieleisiään sävyjä.


 

 Mutta Crazy colorit työnnettyäni hetkeksi sivuun olinkin ihan peukalo suussa. En ollut kokeillut muun merkkisiä suoravärejä yli viiteen vuoteen ja näillä en toivomaani sävyä saa -mitä siis hankkisin? Onneksi netin ihmeellisestä maailmasta sain vinkkiä La Riché Directions -suoraväreistä, joissa on juuri täydellisiä sävyjä tummanpunaisen värin saavuttamiseksi. Kiitos näiden vinkkien, päädyin tilaamaan sävyt Dark Tulip sekä Rubine, joista jälkimmäinen kohosi ehdottomaksi suosikiksi. Ja näiden pysyvyys on myös omassa päässäni paljon parempi kuin Crazy Colorien, eivätkä haalistu edes kuluneemmasta latvustosta muutaman pesun jälkeen. Lisään nykyään väriä vain kerran viikossa.

- Käytä suoravärien kanssa läträtessä aina kertakäyttöhanskoja. Väri jämähtää sekunnin sadasosassa varsinkin jos ihosi on yhtään kuiva! Otsa, niska sekä korvat kannattaa myös suojata vaseliinilla tai glyseriiniseoksella näkyvien värilänttien ehkäisemiseksi. 
- Älä epäröi antaa värin vaikuttaa kauan. Purkkien kyljessä on usein ohjeena 15 minuutista puoleen tuntiin mutta itse istun usein väri elmukelmun ja pyyhkeen alla muutamankin tunnin, sillä mitä pidempi vaikutusaika, sen intensiivisempi väri. Suoraväri ei ole sama kuin hapetteellinen kestoväri eikä vahingoita tukkaasi mitenkään. Jos et ole varma sävystä, aloita lyhyemmällä vaikutusajalla ja kokeilemalla löydät itsellesi sopivan ajan.
- Sekoita suoraväriin tehohoitoainetta ja saat samalla hyödynnettyä odotteluajan hoitamalla käsiteltyjä pituuksia. 

Siivousvinkki: Punainen suoraväri lähtee kaakeleista taikasienellä tai ihan simppelisti Pirkan siivoussuihkeella (keltaista ainetta). Näillä olen ainakin itse saanut vuosien mittaan Crazy Colorit irti, mutta en voi luvata että toimii kaikkialla. Paikat joista punainen suoraväri ei lähde: Saunan lauteet, vessanpöntön kansi, pyyhkeet....


 

  Näiden värien jälkeen hiukseni ovat melkein hakemaani sävyä. Allaolevissa kuvissa olin laittanut Dark Tulip- sävyä Rubinen loputtua ja uusien pullojen ollessa vasta matkalla, enkä ollut lisännyt sitä muutamaan pesuun. Normaalisti sävy on intensiivisempi ja kiiltävämpi, mutta tämäkin tulos on vahva vaikka on pari pesua takana hoitoaineineen. Keskimmäisessä kuvassa näkyy hyvin se miten väri näyttäytyy eri valoissa, vaihdellen kirkkaan punaisesta hillitymmän tummanpunaiseen.

 Ulkona lumisateessa napsituissa kuvissa näkyy myös menneen vaalennusruljanssini hinta; Latvat ovat aivan järkyttävässä kunnossa. Noin viiden sentin matkalta saa leikellä ihan surutta, mutta muuten hius on hyvässä kunnossa. Sivuilta hiukseni ovat edelleen lyhyemmät kiitos katastrofisen hiusmallina olon, mutta nekin alkavat jo olemaan järkevämmän näköiset sekä tukka saavuttamaan paksumpaa fiilistä.

 

 
Itse laitan aina hyvän kunnon pituuden edelle, enkä näe mitään ideaa siinä että pitäisin tiukasti kiinni pitkästä mutta takkuuntuvasta ja kuivasta latvustosta jos vaihtoehtona on hieman lyhyempi, mutta kiiltävä ja vahvemman oloinen hius. Ensi viikolla pääsenkin napsauttamaan latvaa pois ja voin jo kuvitella kuinka ihanaa on harjata hiuksia kun kamman  pehmeä liuku ei pääty karheaan takkupalloon!

 Mutta hiukseni eivät olisi näinkään hyvässä kunnossa jos en olisi pitänyt tiukasti hellävaraisesta hoitorutiinista kiinni käsittelyjen aikana. Kookosöljy on aivan must vaalentaessa, sekä kunnon tehohoidot, hellävaraiset shampoot sekä jätettävät hoitotuotteet. En myöskään föönää hiuksiani tai suorista. Vaikka pelkäisit punaisen värisi haalistumista, käytä silti mahdollisimman hoitavia shampoita sekä hoitoaineita ja ylläpidä väriä sekoittamalla suoraväriä hoitoaineen sekaan. Vahvinkaan väri ei ole kaunis kun pohjana on kuiva, huonokuntoinen hiuksisto.


Kyllä, nämä on napattu autossa... Kuskina toimiva mies pyöritteli silmiään pariinkin otteeseen.
 Jotta et vahingoittaisi kuivaa hiusta, sijoita laadukkaaseen ja hellävaraiseen harjaan. Oma suosikkini on Tangle teezer, enkä vaihtaisi siitä enää pois. Kuivan latvan selvittely on huomattavasti helpompaa tällä kuin jollain terävällä tai pitkäpiikkisellä kammalla. Märän hiuksen selvittelen kuitenkin aina lempeästi harvalla bambukammalla. Enemmän hiusten hoidosta voit lukaista täältä.

 Yksi värin kestävyyttä helpottava asia on pesuvälin pidennys. Itse pesen hiukset noin joka kolmas päivä, viimeisenä päivänä käyttäen salaisena aseenani hiuspuuteria. Four reasonsin suihkutettava hiuspuuteri on suosikkini, sillä se ei jätä liian jankkia lopputulosta vaan katoaa hiuksiin helposti jättäen kevyen kukkaisen tuoksun ja saaden hiukset näyttämään puhtaalta. Käytin myös pullon Klippoteketin kuivashampoota, mutta siinä oli niin tappavan voimakas haju ja tuote alkoi kerrostumaan hiukseeni tehden siitä entistä kuivemman joten jätin sen pois. Näiden kanssa pitääkin muistaa että käyttää sulfaatillista shampoota, sulfaatiton ei ole tarpeeksi tehokas puhdistaakseen hiuksesta muotoilutuotteita.


Punaisen värin ylläpito on rasittavaa. Olen uhrannut lukemattomat pyyhkeet, kaakelit sekä paidankaulukset vuosien varrella ja jossain muualla kun kotona saunassa tai uimassa käyminen edellyttää aina hieman kikkailua. Mutta kun väri alkaa jämähtämään vihdoin hiukseen eikä enää vuotamisesta huolimatta haalistu, alkaa homma helpottua. Ei ole kovin vaivalloista kirkastaa väriä hoitoaineen seassa kerran viikossa ja värjätä tyvikasvua kerran kuussa! Punaisesta väristä tulee osa omaa identiteettiä -ja parempi onkin, sillä kaiken tämän jälkeen jos päätät haluta siitä eroon... Noh, voit lukea siitä täältä.

 Koitin sisällyttää mahdollisimman paljon vinkkejä mutta jos en jotain muistanut, kysykää ihmeessä ja vastaan parhaani mukaan!

Kommentit

 1. Löysin tuon kookosöljyn vastikään vaalennuksesta googlaillessa, mutta minulla oli juuri tuo ongelma, että epätasainen pohja vaalennuksen jäljiltä. Oma väri oli vaalennettuna kauniin vaalea mutta mustasta vaalennettu osa tummempi ja punertavampi puhumattakaan vihreistä latvoista. Tasoitin väriä lätkäisemällä punakuparin värin pohjalle ja vaikka se nyt ei ihan kokonaan väriä tasoittanut, oli lopputulos silti paljon parempi. Lätkäisin sunnuntaina Directionsin pillarbox redin päähän ja kauhulla odotan miten haalistuu :D Ensimmäisen pesun jälkeen on yhtä kirkas kuin heti värjättynä, mutta saa nähdä.
  Olen samaa mieltä tuossa, että ehkä kannattaa laittaa kestoväriä pohjalle jossakin punertavassa sävyssä ennen shokkiväriä, ellei halua kirkuvan punaista päätä. Jos on punapigmenttinen pohjasävy niin ei muutu niin nopeasti oranssiksikaan, itsellä kun oli kamala neonoranssi pää aikansa viime kerralla.
  Nyt vain mietin että miten juuren kanssa, kun ei shokkiväri tuppaa tarttumaan hyväkuntoiseen hiukseen, joten pitäisikö se vaalentaa vai vaan värjätä taas kupariksi? nykyään kun kestoväritkin vaalentaa omaa sävyä vähän.

  VastaaPoista
 2. Ns. esipigmentointi on aina hyvä idea kunhan on saanut pahimmat epätasaisuudet pois :) Ja jos ei halua neonoranssia, kannattaa valita kunnon punainen sävy joka ei haalistu siihen suuntaan - vaikka huolellisesti ylläpitämällä väri ei tule haalistumaan.

  Shokkivärit harvoin tarttuvat omaan tukkaan. Suosittelen että värjäät kestovärillä tyven ja siihen sitten suoraväriä tavalliseen tapaan, näin teen itse ja olen sen todennut helpommaksi. Riippuen oman hiuksesi tummuudesta ja toivotun värin kirkkaudesta voit joko vaalentaa ja laittaa siihen suoravärin jollon tulos on räikeämpi, tai sitten värjätä kuparilla ja siihen päälle suoraväri jolloin tulos on intensiivinen mutta luonnollisempi.

  VastaaPoista
 3. Aivan mahtava postaus! Itse vaihdan hiusväriä mustan ja punaisen välillä ja nyt vuorossa on punainen. Kampaaja teki "värin purun", jonka jälkeen toinen puoli päästä oli tummempi (tumman ruskea) ja yleisväri oranssinen pyytämäni kirsikanpunaisen sijaan. Vaalensin hiuksia kotona viikon päästä raita-aineella tasaisemmaksi. Tujua, mutta tehokasta ja onneksi hiukset ei mennyt huonoon kuntoon. Ajattelin vielä vaalentaa tasaisemmaksi. Onneksi luin kookosöljyvinkin. Ajattelin Preferenceä, se on toiminut hyvin. Aiemmin mulla on värjätty kampaajalla Elumenin RR-sävyllä, mutta minusta se oli liian lämmin. Tilasin kotiin RR lisäksi Pk-sävyä, jotta saisin kylmemmän niitä yhdistämällä. Onko sinulla vinkkejä mun projektiin: vaalentamiseen ja Elumenin käyttöön? :) Lockia ei ko nettikaupasta saanut. Osa kotikäyttäjistä sanoo ettei se ole tarpeellinen. Sun hiusten väri on lähellä mitä tavoittelen. Täytyy myös vaihtaa Crazy Colorit Directioniin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Värin purku ei tuo toivomaasi väriä vaan nimenomaan purkaa vanhaa kestoväriä pois jotta pohja olisi tarpeeksi vaalea/tasainen uudelle värille. Ihan ensimmäisenä suosittelisin että käyt kampaajalla alkuun vaalentamassa ennen kuin kosket Lorkun purkkeihin, sillä he osaavat vaalentaa hiuksiasi hellävaraisilla hapetteilla markettien tujujen hapetteiden tilalta! Niin tein itsekin ja vaalensin vain muutamassa kohdassa itse reippaammin, silloinkin max. 6% hapetteella.

   Tässä välissä keskity hoitamaan hiuksiasi ja sävytä vaikka colormaskeilla riippuen hiustesi nykyisestä sävystä, että jaksat odotella seuraavaa vaihetta :) Blondauksen kanssa kannattaa jaksaa odottaa ja hoitaa rauhassa sekä keskittyä samaan pohja tasaiseksi ennen uutta väriä. Kookosöljy on hyvää, samoin rakennepaikkaavan ja kosteuttavan hoitoaineen vuorottelu.

   Lisäksi kannattaa miettiä haluatko ihan oikeasti käyttää Elumenia jos vaihtelet usein eri värien välillä. Elumen ei tartu välttämättä heti, mutta kun se tarttuu niin et pääse siitä eroon. Se jää, kokemuksen syvällä rintaäänellä! Helpommalla pääsisit kun käyttäisit kestoväriä kerran pohjaväriin ja sitten ylläpitäisit suoraväreillä. Silloin värin vaihtaminenkin olisi helpompaa, joskaan punaisen ollessa kyseessä ei ikinä niin helppoa. Mutta jos välttämättä haluat Elumenia, Lockia et tarvitse. Itse en ole kokenut mitään eroa siinä käytinkö vaiko enkö. Lisäksi sävy RR on todella kylmä, lähes fuksiaan vivahtava, joten jos tuntui siltä ettei ollut tarpeeksi kylmä niin voi olla ettei pohjasävy ollut tarpeeksi vaalea. Mutta ellussa on se hyvä puoli että värejä voi sekoitella keskenään, joten jos haluat sekoitella niin anna palaa ja muista ensin testata pienelle hiustupsulle!

   Kaikkein kylmin punainen mitä olen itse käyttänyt oli Crazy Colorin Fire. Directionsia käyttäessäni olen käyttänyt tummia, burgundyyn vivahtavia punaisia joten en osaa sanoa mikä niistä olisi kirkkain kylmä. Netistä löytyy hirveästi eri kuvia eri sävyillä, kannattaa selata ennen päätöstä!

   Tsemppiä värjäysprojektiin :)

   Poista
 4. Kommentoin hyvin myöhään mutta siis värjäsin tänään vaaleanruskeat hiukseni Garnier Olialla ja punaisen sävyllä. Hiuksissani on tällähetkellä omanvärisiä raitoja ja yksi täplä. Värjäysaine oli kuitenkin joka paikassa. Nyt sitten haluan nopeasti punaista hiuksiini kunnolla ilman omanhiusten värisiä raitoja ajattelin tuota l'oreal paris feriaa sävyllä 4.66. No haittaako vaikka tässä lähipäivinä "vetäisisin" sen päähäni? Koska haluan nopeasti kunnon punaiset hiukset. Ja tärkein kysymys onko siinä ammoniakkia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa,

   ammoniakkia on kaikissa kestoväreissä, muutamia poikkeuksia lukuunottamatta. Lórealin väreissä sitä on :) Suosittelisin että maltat mielesi ja tasoitat pohjavärin hyväksi ilman länttejä sekä sekavärisiä raitoja, sillä vaikka punainen luultavasti peittääkin vanhan värin tehokkaasti on tulos silti parempi kun pohja on tasainen. Väri tarttuu aina kirkkaammin vaaleampiin kohtiin ja näkyy tummempana muissa kohdissa.

   Ja näin vinkkinä, en ole itse koskaan saanut hyvää tulosta Garnierin kestoväreillä! Lóreal on oma kestosuosikki tyven värjäilyyn. Ylläpitoa kannattaa tehdä suoraväreillä, niillä saat intensiivisyyttä väriin ja tasoitusta jos on haaleampi tulos :) Esimerkiksi Colour mask, Directions tai Crazy color ovat hyviä, joskin ensin mainittu vähempi pigmentiltään.

   Toivottavasti hiuksista tulee hyvän väriset!

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit