Blondista punaiseen ja takaisin -one does not simply go to blonde!

Olen pienen elämäni aikana käynyt läpi lähes jokaisen värin mitä päähän vain saa. Teininä tuli mentyä hunajanvaaleasta oranssiin ja violettiin, blondiin sinisillä raidoilla, siitä valkoiseen ja tummaan. Ja totta kai se tumma oli ihan kamala joten uudestaan vaaleaan. Myöhemmin löysin punaisen ja siinä pysyin noin viisi vuotta, välissä koittaen hetken aikaa vaaleaa kuparia, liekehtivän oranssia ja omaa väriä.  Viime vuonna kuitenkin tuntui siltä että räikeiden värien aika on ohi, ja aloitin varoituksista huolimatta projektin jotta pääsisin punaisesta eroon. Eikä vain eroon, sain päähäni hankkia takaisin sen kirkkaan platinan mikä päässä oli pari vuotta aikanaan.

       
Hennattu liekkitukka

Kirkkaanpunainen tukka ja Simply Natural- teippipidennykset

 Kuten kaikki tietävät, on punaisen värin ylläpito tuskan takana. Se ei ikinä tunnu pysyvän, tai olevan tarpeeksi kirkas ja kastuessa sitä punaista on joka paikassa, mutta kun siitä haluaa eroon niin se on kirkkaampi ja jämähtäneempi kuin ikinä! Itse pysyin punaisessa niin kauan, että hiuksistossani oli kymmeniä kerroksia hennaa, Elumenia, suoravärejä ja kestoväriä. Sain värin hiottua täydellisyyteen juuri ennen kuin päätin hankkiutua siitä eroon.

Hiukset juuri ennen projektin alkua

 Miten ihmeessä siis saisin vaalean kuontalon? Välissä tuntui siltä etten saisikaan, ja punaiseen palaaminen on edelleen iso houkutus. Aloitin haalistamalla värin mahdollisimman pitkälle öljyillä, askorbiinihapolla ja syväpuhdistavilla sekä muuten vain pesevillä shampoilla, jonka jälkeen siirryin pelkistäviin värinpoistoihin. Ensin päähän meni B4-värinpoisto, joka purkaa keinotekoiset väripigmentit omasta hiuksesta niitä vahingoittamatta. Tämän jälkeen (tätä olen kauhistellut jälkeenpäin, onneksi tukka kesti!) tein kuukauden sisään kaksi Schwartzkopfin ja Loréalin värinpoistoa joiden jälkeen tukka olikin aika...mielenkiintoinen.


Haalisteluaineet miinus askorbiinihappo. Herbinan syväputsari muhimaan, jonka jälkeen lämmintä oliiviöljyä ja lopuksi hieman siloitusta luotto pikahoitiksellani Giovannin Smooth as silkillä.

Ensimmäisten kotivärinpoistojen ja haalisteluiden jälkeen

 Hankin hiusalan tukkukaupasta kaksi hapetepönikkää (1,5% ja 6%) sekä vaalennusjauheen, ja tein sillä muutamia suht mietoja käsittelyitä. Niiden jälkeen kyllästyin kirjavaan päähän ja kävin kampaajalla, josta lähdin maantienvärisellä tukalla ja pinkillä vivahteella. Kaikki nämä tähän mennessä mainitut tein noin kahden kuukauden sisään, eli erittäin rajua ja nopeaa verrattuna hiusten toipumisaikaan! En suosittele kenellekään, olin itse vain kovin malttamaton.


Vasemmalla ylhäällä tukka ennen kampaajakäyntiä, omien käsittelyiden jälkeen. Vasemmalla alhaalla kampaajalla vaalennuksen jälkeen ja oikealla sävytteen jälkeen.

 Annoin hiusten levätä reilun kuukauden ja tein tammikuun lopussa 6% hapetteella reilun vaalennuksen, jonka jäljiltä olinkin jo lähempänä oikeaa vaaleaa. Hiusten alaosassa ja latvoissa oli oranssi kyllä erittäin tiukassa, eikä siihen vielä hopeashampookaan purrut. Valitin tätä kotona niin kauan että mies antoi ystävänpäivälahjaksi uuden kampaamokäynnin, jossa tehtiinkin ihmeitä! Hiusten väri tasoittui ihan huimasti, ja väriä pystyi jo kutsumaan kylmäksi blondiksi. Latvoissa on silti kellertävyyttä reilusti, ja hiuksissa on se vanha jämähtänyt elumen-raita pään ympäri, jota edelleen kovasti yritetään häivytellä. Mutta elättelen toivoa että ensi kerralla päästäisiin taas askeleen lähemmäs sitä platinaa!

*

 Kaiken tämän rääkin jälkeen tukka on luonnollisesti hieman kärsinyt. Kun aloitin projektin, oli hiuksistoni aivan priimakunnossa, kiiltävä, silkkinen ja lasimainen eikä ikinä takun takkua. Käsittelyiden aikana napattiin latvasta n.4cm, jotta vältyttäisiin hamppulatvaefektiltä, ja tukka menetti silkkisyyttään sekä alkoi takkuuntua herkemmin. Vaalea tukka ei näytä niin terveeltä vaikka ei kovin kärsinyt olekaan, eivätkä hiusmallina olon aikaisista kamalista kerrostuksista ole hyötyä.

 Millä tukkani selvisi tästä kaikesta? Vastaus on huolellinen hoito. Kotona tehtyjä vaalennuksia ennen uitin tukkani kookosöljyssä ja annoin muhia n.2h ennen vaalennusta, ja tosiaan vaalennusaine lätkäistiin ihan öljyn päälle. Öljy suojeli hiuksia pahimmilta vaurioilta, ero öljyllä ja ilman öljyä tehtyihin vaalennuksiin hiusten kunnossa oli suuri! Joka kerta kun pesin hiukset, muhitin Joicon K-Pak Intense Hydratin Reconstructoria sekä iHerbistä tilaamaani Mill Creekin Keratin conditioneria ja käytin mahdollisimman hoitavia sekä hellävaraisia shampoita; luottokamaani Lushin Rehabia sekä Mopin C-system Hydrating shampoota jossa ei ole ollenkaan sulfaatteja. Jälkimmäistä tosin harvemmin, sillä käytän usein kuivashampoota eikä se lähde sulfaatittomalla shampoolla kovin hyvin.


 Välillä ennen pesua lisäsin tukkaan kookosöljyä n. ½h-1h ajaksi, ja muhitellessa hoitoaineita pidempään oli seassa usein tippa oliivi- tai arganöljyä. Jätettävinä toimii Four Reasons Moisturising mist sekä saman merkin Silver mist, Schwartzkopfin hiusöljy, Wellan hoitosuihke ja lopuksi latvasuojan sekä siloituksen virkaa toimittamaan Schwartzkopfin Got2be Smooth'n chic sekä joskus Fructisin Color resist silikonipommi. Välillä sipaisen tukkaan arganöljyä, mutta hiukseni ovat sen verran hennot että puhdas öljy saa ne lähes poikkeuksetta jätettävän roolissa jäämään raskaiksi ja öljyisiksi, vaikka kuinka vähän koittaisi laittaa. Sama pätee Alba Botanican jätettävään, se lähmää nykyään herkästi.
 
Tällä hetkellä koitan ylläpitää tukan tuhkaista sävyä ja pitää keltaista mahdollisimman minimissä, joten repertuaariin on muuttanut Fudgen Silver shampoo (erittäin pigmenttinen tehopaketti, sain yksi päivä osaksi sinisen pään kun unohduin pitämään sitä liian kauan!) , Colour maskin Silver (ei kauhean pigmenttinen ja taittotehot olemattomat) sekä Crazy Colourilta Silver ja Platinum-suoravärit. Näistä lähinnä hopeashampoo tehoaa keltaisen taittoon, muiden taittokykyyn hiukseni ovat vielä liian tummat. Niiden teho pääsee esiin vasta kun saan kunnon platinan. Tukan kunto on palautunut aika lähelle sitä mitä se ennen oli, mutta takkuuntuu edelleen helpommin ja on kyllä selkeästi kuivempi. Fööniin en ole koskenut projektin aloitettuani, sillä kaikista lämpösuojista huolimatta se on isoin kuivattaja ja vahingoittaja mitä löytyy. Jos föönaan hiukseni, tuntuvat ne heti kuivemmilta ja hapsottavilta. Eli vinkkini kaikille projektiin ryhtyville on jättää se fööni pölyyntymään! Myös hiuslenkeissä siirryin hellävaraisempiin muovisiin kierreponnareihin, joita löytyy mm. Cailapilta. Se vilahtaakin aiemmin öljypullon ja syväputsarin vierellä kuvassa.

 En suosittele omaa rajua projektiani kenellekään ellei ole ihan varma että tukka kestää. Tästä eteenpäin aion itse käydä kampaajalla, sillä en vielä ole löytänyt parhaimpia keinoja hellävaraiseen juuren valkaisuun tai kellertävyydestä eroon pääsyyn. Kun olen päässyt tavoiteväriin, koitan kyllä keksiä keinon saada itse värin ja juurikasvun hoidettua.

EDIT: Lisäsin vielä kuvan platinaisesta hiuksistosta mihin pääsin. Ylläpito kävi kuitenkin niin työlääksi eikä kaunis platina pysynyt sellaisena omassa hiuksessani vaan muuttui niin kellertäväksi latvoista yleisvaikutelman ollessa ilman varsinaista väriä kovin väritön ja matta, joten palasin punaiseen. Mutta tässä se mitä tavoittelin, sain ja rakastin. Ehkä vielä joku päivä!

Kommentit

 1. Joo, kotiblondaus on ihan hirvittävä rääkki tukalle ja tosiaan toi föönaus koppuroittaa hiukset ihan järkyttävän näkösiks :'D Mutta onneks shokkivärit vähän jelppii tukan kuntoo :D

  Somewhereinforeverland.blogspot.com

  VastaaPoista
 2. Hei!
  En ole oikein mistään löytänyt selkeätä vastausta että miten pidetään shokkiväriä yllä? Osaat varmaan vastata :) Itse aikeissa saada kirkas pinkki latvoihin ja kirkas punainen tyveen :) Minulle värjättiin elumenilla mutta väristä tuli jonkin verran tummempi mitä halusin.. Se sitten haalistui jo ensimmäisellä pesulla ja päätin laittaa elumenin toisen kerran ja lopputulos oli tummempi mitä ekalla kerralla, vaikka laitettiin samat värit uudestaan :( Kun sekin taas haalistui niin kokeilin sim sensidon pigmenttihoitoainetta ja tukasta tuli jälleen liian tumma. Kun sen jälkeen taas pesin hiukset niin väri haalistui jonkin verran, ihan tyhmän näköiseksi :( Taidan olla vielä kaukana tavoitteesta, juuri nyt en pidä yhtään punaisen sävystä ja pinkki ei näytä yhtään pinkiltä vaan joltain epämääräisen tummahkon punertavalta...Saankohan sen helposti kirkkaammaksi tms. jotta pinkin erottaisi selkeämmin? Onko vinkkejä miten saisin mahd. nopeasti punaisen taas pois että saan niin kirkkaan värin kuin haluan? ennen elumenia tehty muutama värinpoisto ja vaalennus, latvat meni aika huonokuntoisiksi ja hamppuisiksi.. Sitten leikattiin pois huonokuntoisimmat latvat ja nyt on ihan ok kuntoiset, vielä jonkin verran kuitenkin huokoiset.
  Ja palaan taas ensimmäiseen kysymykseen, miten tuota kirkasta pinkkiä ja punaista ylläpidetään? Tulos oli tosiaan tummempi ainakin elumenilla kun haalistuneeseen laitettiin värit uudestaan.. Vai käytetäänkö yleensä näitä pigmenttihoitoaineita joihin laitetaan puolet normi hoitoainetta tms. että sen saa taas yhtä kirkkaaksi muttei tummemmaksi?
  Tuli ehkä vähän pitkä viesti, mutta olisin hyvin kiitollinen jos jaksat vastailla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa!

   Ihan ensinnä kannattaa pitää huolta että pohja on tarpeeksi vaalea ja kirkas. Pinkistä tulee helposti tunkkainen jos pohja on liian tumma tai väärää sävyä. Suoraväriä ja ellua saa kumpaakin haalistettua esimerkiksi askorbiinihappopesuilla eli hae apteekista askorbiinihappoa (eli c-vitamiinia), sekoita pussillinen lämpimän veden kanssa ja hiero hiuksiin. Anna vaikuttaa sen verran kuin koet tarpeelliseksi, itse usein annoin olla puolisen tuntia ellei hieman enemmänkin, riippuen kuinka paljon hiuksiin on kerääntynyt väriä. Lisäksi öljymuhittelut (lämmitä oliiviöljyä mikrossa, heitä tukkaan 1/2h- yön yli) ovat hyvä kikka.

   Mutta jos väri on jämähtänyt, ei ole oikein muuta keinoa kuin hellävarainen vaalentelu. Osta kookosöljyä ja laita sitä hiuksiin tunniksi ennen vaalennusaineen laittamista niin se suojelee hiuksiasi pahemmalta vauriolta! Tee joko vaalennuspesu tai pidä huolta että vaalennus tehdään matalalla hapetteella (max.3%). Parempi edetä hitaasti, vaalentaen pienillä prosenteilla ja elvyttää hiukset välissä kuin räjäyttää koko homman rajuilla vaalennuksilla!

   Itse käytän nykyään Directionsin Ruby- suoraväriä, joka on kylmä tummanpunainen. Tämän postauksen kuvissa hiuksissani on Elumen RR@all sekä Crazy colorin Fire, joka on erittäin kylmä, pinkkiin taittuva punainen. Jos tuloksesta haluaa vaaleamman kuin purkista suoraan, sekoita väriä tippa kerrallaan hoitoaineeseen kunnes sävy on mieluinen! Crazy color on ehkä tässä tapauksessa paras vaihtoehto, sitä saa valmiiksi cotton candy- ja ties missä sävyissä, jotka ovat valmiiksi haaleita sävyjä sekä tietysti vahvoissa shokkipigmenteissä joita on helppo sekoitella itse hoitoaineeseen.

   Ylläpito on helpointa kun sekottaa suoraväriä jonkin verran hoitoaineeseen mitä käyttää pesun yhteydessä ja kirkastaa väriä joka pesulla hieman :) Vaivaahan se vaatii sinänsä ettei voi paljain käsin hoitoainetta lätkiä, mutta näin väri pysyy kirkkaana. Itse en enää tee noin sillä värini on sen verran kerrostunut, että kerran viikkoon tunnin muhittelu elmukelmun ja pyyhkeen alla riittää. Kerrostuminen vaatii kärsivällisyyttä varsinkin vahingoittuneessa tukassa, eikä elumenkaan ole niin tarttuvaa jos hius ei ole terve. Kannattaa käyttää suoravärejä ja kokeilla millä vaikutusajalla tulee parhain tulos, ja jättää elumenin siihen kun sen antama sävy on mieleen :)

   Toivottavasti tästä oli apua!

   Poista
 3. Kuinka monta värinpoistoa kaikenkaikkiaan teit ennenkun sait Elumenin pois? Mulla on tällä hetkellä ihan sama tilanne kun sulla että en jaksa enää ylläpitää punaista ja haluan palata platinaan. Olen ihan toivoton, sillä tällä hetkellä mulle on tehty yksi vaalennus ja vaalennuspesu ja punainen raita vain pysyy kuin tauti hiuksissa!! Jos olisin tiennyt että Ellua on näin vaikea poistaa, niin en olisi sitä laittanut... Miten ihmeessä pääsit noin kauniiseen platinablondiin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa, anteeksi kun vastauksessa kesti! Tein yhteensä varmaan seitsemän värinpoistoa, mutta ne olivat todella helliä, säätelin itse hapetteen määrää ja muutama tehtiin kampaajalla. Kaupan väreillä tein "räjäytyksen" kaksi kertaa, ja muhittelin kookosöljyä hiuksissa tunnin sitä ennen ennen kuin lätkäisin vaalennuksen koko komeuden päälle :) Käsittelyiden välillä 3vk-6vkoa!

   Elumenista jäi pysyvästi hieman sävyä, vaikka sain platinan niin silti häivähdyksiä oranssia oli muutamassa kohdassa. keskity saamaan kokoilme vaaleaksi, ja tähtää hellävaraista taittoa niihin kohtiin myöhemmin! Ja muista muhittaa hoitoainetta paljon, kookosöljy on myös pelastaja. Tsemppiä projektiin!

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit