Kun maha ei vain jaksa

  Postasin aiemmin kuvan reissun päältä, syötyäni muutaman päivän espanjalaisia ruokia. Kuvassa näkyi se järkyttävä turvotus mitä kummallinen ruokavalio kropassani aiheutti, mutta mitä muuta taustalla on?

Irritable bowel syndrome, IBS, ärtyvän suolen oireyhtymä. Erittäin yleinen vaiva, mutta rajoittaa pahimmillaan elämää rankasti ja itselläni myös stressi pahentaa oireita. Järkyttävä turvotus, kivut, ilmavaivat, ripuli... päivittäistä riesaa. En aiemmin edes tiennyt että mahavaivani olivat jotenkin ihmeellisiä, olin niin tottunut niihin. Kunnes jossain vaiheessa törmäsin termiin IBS ja aloin lukea lisää, syttyi lamppu pään päälle ja palaset loksahtivat paikalleen. Olen kärsinyt vatsakivuista ja sen tuomista oheisoireista jo teini-ikäisestä asti lisääntyvin määrin ilman sen kummempaa syytä.

 

 IBS on vaiva joka pahenee kun syö huonosti ja siihen olen ollut syyllinen usein. Varsinkin reissun päällä tulee tottakai syötyä kaikkea uutta ja ihanaa ilman syyllisyyden tunnetta -mutta siitä riemusta joutuu maksamaan tukalasti sekä pitkään.

 En ole onneksi yksin vaivani kanssa, vaan apua sekä vinkkejä löytyy netistä mielinmäärin. Omalla äidilläni on ollut samaa vaivaa joka vain valitettavasti on kehittynyt Crohnin taudiksi joka tuottaa entistä enemmän kipuja sekä hoitoja sairaalassa. Olen pienestä pitäen nähnyt kuinka pahoja kipuja se aiheuttaa ja miten pahimmillaan sairastunut vain makaa sängyssä kivusta itkien - sitä ei todellakaan halua itse kokea. Olen jo nyt riskiryhmässä periytymisriskin takia sekä siksi että stressaan paljon ja herkästi, joten ruokavalion säätäminen on ainoa keino millä saan riskejä vähennettyä.

 

   Matkan jälkeen kivut jatkuivat edelleen ja vietettyäni monta yötä sängyssä tuntikausia putkeen kivusta hikoillen ja vessaan juosten päätin että nyt on pakko karsia ruokavaliosta rankemmalla kädellä osia pois, sillä kroppani -saati mieleni- ei kestä enää. Aloitin lisäämällä lapsuuden inhokkini kaurapuuron takaisin ja syön sitä joko päivittäin tai joka toinen päivä. Marjat ovat hyvä lisä puuron kanssa, mutta itse suosin hunajaa ja jätän marjat jogurtin sekaan laitettavaksi.

 

  Ja kuten jo aiemmin postasin, sain synttärilahjaksi mehulingon ja sillä teen joka päivä mehua. Aamulla ei pääse vatsa ärtymään kun juo tuorepuristettua mehua sen sijaan ettei söisi mitään, nykyään kun työaamuina ei meinaa maistua mikään. Vitamiinit ja hivenaineet pääsevät imeytymään paremmin kun ei ole kuitu blokkaamassa, mikä on varsinkin näin ongelmavatsaisena hyvä asia. Mehun sekaan lorautan myös vehnänalkioöljyä ja muistaessani nappaan maitohappobakteerin. Jälkimmäisestä pitäisi tehdä säännöllinen tapa, sillä tähän asti olen ottanut niitä kovin epäsäännöllisesti ja maitohappobakteereista on paljon hyötyä kun elimistö on sekaisin.

 

 Päivällä syön töissä välipalaksi maustamatonta luonnonjogurttia piltin ja chia-siemenien kanssa. Maustamaton jogurtti maistuu myös ihan sellaisenaan mutta piltti tuo vaihtelua. Itselleni AB-jogurtti on ihan ihmeainetta, sillä usein kun maha osoittaa ärtymisen merkkejä niin syön pienen kulhollisen ja oireilu rauhoittuu. Chia- siemenien tuomat omegat ja kuitu ovat tärkeitä ja niistä voi tehdä myös ihanan ravinnerikasta "limaa" joka on helppo sekoittaa niin jogurttiin kuin puuroon. Pääruoaksi otan nykyään usein keiton tai salaatin, sillä monet valmisruoat kuten makaronilaatikko saavat suolen varoittelemaan.

 IBS:stä kärsiville on ihan oma ruokavalionsa, FODMAP. Kyseistä ruokavaliota en aio pilkulleen noudattaa sillä kärsimättömällä tyylilläni se rajoittaa syömisiä paljon, mutta olen vähentänyt reilulla kädellä paljon FODMAP- hiilihydraatteja sisältäviä ruokia ja lisännyt mahaa auttavia sekä tasapainottavia ruokia. Pahimmat viholliseni ovat karkit sekä sipsit/ranskalaiset jotka pitäisi karsia kokonaan pois, mutta tällä hetkellä tyydyn vain vähentämään niin että niitä tulisi otettua vain kerran viikkoon tai ihan pieninä annoksina. FODMAPista voit lukea lisää Mustaa Kajalia- blogista, jonka kirjoittaja Heidi kärsii myös IBS:tä.

Miehen äiti tekee harrastuksekseen fimosta nukketaloon esineitä ja ruokia. Eivätkö olekin aidon näköisiä?
  Joskus ruokavalion muutoksen motivaatioksi ei riitä pelkästään vyötäröllä roikkuvat vararenkaat. Itselleni suurempi sysäys oli säikähdys omasta terveydestä kipujen yllyttyä jo työtä haittaaviksi ja jo muutamassa päivässä laskenut turvotus on saanut olosta toiveikkaamman. Ehkä kohtalonani ei olekaan olla turvonnut kipupallo vaan asiaan saa kuin saakin helpotusta! Kun vain oppii jättämään ne syntiset herkut erikoisempiin tilaisuuksiin tai edes rajoittamaan hyvin pieniksi määriksi niin olisin tyytyväinen. Olisi niin hienoa olla henkilö joka voi syödä mitä vain, mutta valitettavasti en ole joten lautasen sisältöä joutuu tuijottamaan tarkemmin ellei halua kärvistellä pyörryttävissä kivuissa.

 

 Jos kuvaukset oireista kuulostivat yhtään tutuilta, niin käytä ihmeessä hieman aikaa ja googleta IBS! Jatkuvat kivut ja sekunnin varoajalla tehdyt sprintit vessaan eivät ole normaalia ja niille on olemassa helpotusta. Ruokavalion rajoittaminen on aina hankalaa -ja myönnän, usein todella ärsyttävää kun tekisi vain mieli jotain sokerista- mutta kun vaakakupissa on huono olo ja terveys niin se on sen arvoista. Jo siitä, että muokkaa osan ruokavaliosta FODMAP- tyyliseksi ja rajoittaa pahoja ruokia, on paljon apua. Ehkä tästä saa sivutuotteena painoakin tippumaan, ainakin kun kroppa ei ole enää turvoksissa kuin ilmapallo!


Kommentit

Suositut tekstit