Vartalon ihon hoito

 Vartalon hoito jää usein vajaaksi, sillä kyllähän se siinä mukana roikkuu. Voiteet levitetään vain kasvoille, se kun on näkyvissä koko ajan. Mahdollista kuivuutta hoidetaan paikallisesti ja selluliitti peitetään housuilla. Tuleeko vartalon ihoa mietittyä sen kummemmin? 

 Usein ei. Monet eivät ymmärrä kuinka paljon oman ihon ulkonäköön ja vanhenemiseen voi vaikuttaa huolellisella hoidolla -aloittaen vaikka siitä että ne kasvovoiteet levitettäisiin myös kaulalle, dekolteelle ja rinnoille.  Kaula ja dekoltee ovat niitä ensimmäisiä ihoalueita mitkä lähtevät veltostumaan, sillä niiden iho on kovin ohutta ja herkkää. Eli loogisesti sitä aluetta pitäisi alusta alkaen hoitaa huolellisesti, eikö?


  Valitettavasti suomalaisten kulttuuriin ei ole rantautuneet dekoltee- ja rintavoiteet tai ylipäätänsä muun alueen hoito kuin kasvojen, sekä se Nivean sinisen purkin sisällön lätkiminen sinne kropalle kun vähän kutisee. Ranskassakin ensimmäisten rintaliivien kera ostetaan tyttärelle rintavoide ja ihosta pidetään huolta nuoresta asti. Suomessa se voide muistetaan siinä vaiheessa kun iho on jo veltostunut, ryppyjä jo tullut ja vähän maksaläiskiäkin kertynyt. Mutta siinä vaiheessa mikä tahansa voide on enää vain hieman avulias, tulevia pahimpia vaurioita kenties lieventävä apukeino mutta vahinko on jo ehtinyt sattua.

 Millään voiteella ei voi estää vanhenemista tai sen merkkejä. Mutta huolellisella hoidolla -niin sisäisellä kuin ulkoisella- saat pidettyä ihon kimmoisuuden, hehkun ja tasaisuuden paremmin yllä ja ikääntymisen merkit maltillisempina kuin sillä että ostat sen Loréalin purkin kun ne ensimmäiset ikääntymisen merkit ilmenevät.


Ihoa kannattaa alusta asti perushoitaa hyvin. Kun pohja on kunnossa, on muukin sujuvampaa. Alkaen ihan suihkugeelistä. Monet ajattelevat ettei sillä ole mitään väliä minkälaisella aineella ihon pesee kunhan tulee puhdasta, mutta todellisuudessa siinä on iso ero. Monissa marketin suihkugeeleissä on vahvat pesevät aineet ja iho on niiden jäljiltä ihan kuiviin imetty kosteudesta sekä luonnollisesta rasvasta. Oma ihon kutina ja kuivuminen helpottui huomattavasti kun siirryin saippuaisista tai hyvin pesevistä Palmoliven tai vastaavien suihkugeeleistä The Body Shopin saippuattomiin suihkugeeleihin, joissa ihoa hellivän koostumuksen lisäksi on ihanat tuoksut. Hyllyssäni on koko ajan n.3 pulloa eri suihkugeelejä joista valitsen mielialan mukaan tuoksun -mies nauraa tälle, mutta tuoksut vaikuttavat mielialaan ja itse kyllästyn kovin herkästi yhteen ja samaan tuoksuun.


 Lisäksi itsellä on käytössä kuivaharjaukseen karheat pesuhanskat, joilla kuivaharjailen reisien alueen säännöllisesti pitääkseni ihon tasaisena ja selluliittialueen verenkierron aktiivisena jotta pääsisin näkyvimmästä appelsiini-ihosta hieman eroon. Joskus käytän hanskojen sijaan The Body Shopin ihanaa sokerivartalokuorintaa. Tämän jälkeen laitan joko tuhtia vartalovoita ihon tehokosteutukseksi tai sitten jotain aktivoivaa ongelma-alueiden vartalovoidetta -tämä on juuri etsinnässä edellisen purkin loputtua.


 Joka kerta suihkun jälkeen pidän huolen että vaikka iho ei kauhean kuivalta tuntuisikaan, rasvaan silti ainakin rintakehän ja dekolteen alueen, sääret ja selän. Ihovoiteilla on kuitenkin kosmeettinen vaikutus, ja kosteutetut sääret näyttävät paljon paremmilta kuin ne suihkun jälkeen hieman kuivat jalat. Voide myös suojaa ihoa ilman ja vaatteiden tuomalta rasitukselta sekä kuivuudelta. Tällä hetkellä hyllystäni löytyy The Body Shopin vartalovoi jota käytän usein vain käsille, Doven Purely pampering vartalovoide ja nyt kevään tullessa ja ihon kuivuuden hellittäessä hieman kevyempi Freemanin kurkku& aloe vera- voide.

 Ja ne jalat. Jalkoja pitäisi muistaa kosteuttaa säännöllisesti, sillä ne ovat se alue mikä ottaa isoimman rasituksen ihmisvartalossa. Ne muhivat kengissä, kannattelevat meitä ja kokevat hankausta ja puristusta kaikki päivät läpeensä. Mutta itse myönnän olevani todella huono jalkojen hoidossa, se usein unohtuu jääden vain kerran kahdessa viikossa- tapahtuvaksi toimenpiteeksi. Kaikkein parhain hoito jaloille on liotus jalkakylvyssä (mm.schollilta löytyy hyviä jalkakylpyaineita), hohkakivellä kevyt raspaus ja kunnon kerros jalkavoidetta jonka jälkeen puuvillasukat päälle. Täytyy kuitenkin muistaa ettei tuhdeinkaan voide imeydy paksujen kovettumien läpi -tässä tapauksessa on paras turvautua kosmetologiin tai jalkahoitajaan joka ottaa kovettumat pois. 


 Käsivoide on useimmilla naisilla mukana kulkeva asia, mutta kuinka moni sitä muistaa säännöllisesti lisätä? Kämmenselkä on yksi niistä asioista dekolteen lisäksi mikä paljastaa ikääntymisen ensimmäisien joukossa, joten myös käsivoiteen laatuun pitää muistaa alkaa panostaa. Käsivoiteessa on hyvä olla jonkinnäköinen uv-suoja, varsinkin jos on herkkyyttä maksaläikkiin. Ja mitä enemmän ikää tulee, sen tärkeämpi anti-age ominaisuus on, sillä siinä vaiheessa perusvoiteiden teho ei enää vastaa ihon vaatimuksia. Iän myötä kehomme tarpeet muuttuvat, eli loogisesti myös ihonhoitoa pitää muuttaa.  Aikaisemmin mainitsin kasvovoiteen levityksen myös kaulalle ja dekolteelle, mutta moni ei sitä tee ajatellessaan että se tulee kovin kalliiksi. Tässä vaiheessa itse miettisin haluanko aikaisin ikääntymisen merkkejä heijastavan ihon vai säästää hoidossa. Hyviä, laadukkaita vaihtoehtoja kaulalle ja dekolteelle löytyy monilta merkeiltä. Niille alueille ei kannata läträtä pelkkää vartalovoidetta, sillä ne ovat usein tarkoitettu vain kosteutukseen eivätkä sisällä uv-suojaa tai anti-age ominaisuuksia sekä hoitotehot verrattuna kasvoille tarkoitettuihin ovat alhaisia.  Muutamia merkkejä joiden kasvovoiteita raaskii laittaa muuallekin kuin kasvoille on mm. Ziaja, Loréal, Nivea, sekä näihin sekoitettuna esimerkiksi hyaluronihappo, jota ihmisen ihossa on luonnostaan mutta joka ikääntyessä vähenee, aiheuttaen rypyt ja veltostumisen. Hyaluronihappoa saa mm. iHerbistä.

Kuva iHerbin sivuilta
  Totta kai myös itse dekolteelle ja rinnoille tarkoitettuja voiteta löytyy ja niiden käyttöä suosittelen, mutta ne ovat usein hieman ylihinnoiteltuja ja pienissä purkeissa, jolloin muun vaihtoehdon etsiminen on ymmärrettävää.


Kuvituskuva Googlen kuvahausta
 Vaikka ihon ulkoinen hoito on äärimmäisen tärkeää, on se sisäinen vielä enemmän sitä. Runsas veden juonti (väh.1,5l per päivä), monipuolinen ravinto josta saa tärkeät rasvat ja vitamiinit sekä ulkoilu. Hyviä, ihoa helliviä rasvoja sisältävät mm. avocado, oliiviöljy ja manteli. Raikas ilma on yksi isoista tekijöistä ihon hyvinvoinnissa yhdessä auringon kanssa -jälkimmäisen ollessa kuvioissa sen säälittävät pari kuukautta vuodessa pitää muistaa se aurinkosuoja, vaikka ei palaisikaan. Aurinkosuoja säästää kasvoja uv-säteilyn aiheuttamilta vaurioilta jotka edistävät ikääntymistä ja sen merkkejä.
 Kasvojen ihon pitää myös antaa levätä meikistä, itse pidän meikittömiä päiviä usein, en edes aina meikkaa töihin. Siihen että onko se nätti näky en ota kantaa, mutta iho kiittää!

Kommentit

Suositut tekstit