Mitä terveysprojektille kuuluu?

Painonpudotus- ja elämäntapaprojektini etenee ensimmäisen osalta hitaasti mutta varmasti, toisen osalta jo ollaan melkein tavoitteessa. Olen yrittänyt olla stressaamatta siitä ettei paino putoa - ei aina onnistu tosin!- ja koittanut keskittyä siihen että saan elämäntavat itselleni hyvään muotoon jotta drawbackeja tulisi vähemmän.

 Reilun kuukauden herkkulakkoni jälkeen herkuttelu riistäytyi hetkeksi käsistä, mutta nyt se on pikkuhiljaa palaillut takaisin hallintaan. Yksi iso ero omissa mielihaluissa herkkulakkoa edeltävään aikaan on se etten pysty syömään niin suuria määriä makeaa tuntematta ällötystä, ja kesken herkuttelun usein tekee mieli pitää taukoa ja syödä jotain terveellistä sekä kevyttä. Pystyn helpommin sanomaan ei herkuille ja syömään niitä kohtuudella. Enää ei edessä oleva sipsikulho kutsu jatkuvasti, vaan voin ottaa siitä hieman ja unohtaa sitten koko asian.

 Syy miksi paino ei meinaa pudota on se että syön edelleen ns. liikaa. Olenkin koittanut hivuttaa päivän ruokia kevyempään suuntaan mikä on osaksi fyysisessä työssäni usein haastavaa, kun karjuva nälkä vaivaa usein ja kunnolla. Yleensä päivän kalorit ovat juuri tasapainossa normaalia elämää ajatellen -ei liho eikä laihdu. Mutta kun haluan laihtua! Se tarkoittaa sitä että nykyisistä kaloreista pitäisi nykäistä vielä noin 300-500kcal pois, riippuen halutusta tahdista. Itse en tuon enempää voi karsia sillä tarvitsen kunnon ruoat päivisin.

 Mitä sitten syön päivisin? 

 Aamun aloitan lähes poikkeuksetta maustamattomalla jogurtilla, joka aikaisemmin oli turkkilainen jogurtti mutta vaihdoin sen hieman kevyempään luonnonjogurttiin. Siihen sekoitan chia- siemeniä, pellavansiemen/tyrnirouhetta ja punaiset marjat- jauhetta. Joskus hunajaa, mutta lähiaikoina se on alkanut unohtua useammin ja useammin kun makuaisti tottuu jogurttiin sellaisenaan. Jos tiedän että lounas tulee olemaan myöhemmin, syön esimerkiksi banaanin.

 Jos olen vapaalla, panostan aamupalaan enemmän. Syön rauhassa ruisleipää avokadon ja kenties kananmunan kera, maustettuna ripauksella suolaa, pippuria ja sitruunamehua. Usein hörpin rauhassa mukillisen mate- sekoitusta. Tämä on usein myös iltapalani.

 

  Iltapäivällä syön sitä mitä on mukana, riippuen onko edellisenä iltana ollut laiska vai ei. Joko itsetehtyä makaronilaatikkoa/ muuta ruokaa, valmisruokaa kuten mustaamakkaraa tai sitten salaattia. Yleensä silti pyrin syömään jotain lämmintä ja täyttävää, usein myös hiilaripitoista. Tässä kohtaa on paljonkin parannettavaa.

 


  Välipalaksi napsin aina ehtiessäni vihanneksia ja hedelmiä. Suosikkeina minitomaatit, miniporkkanat ja persikka. Illalla kotiin tullessani joko sitä ruokaa mitä on tehty, tai leipää täytteineen sekä vihannestikkuja dipin kera. Uusin intohimoni on selleri, jota menee päivittäin reippaasti. Joskus kotona sortuu myös nappaamaan jotain kaloripitoista kuten juustoja tai jonkun makean mikä on unohtunut kaappiin herkkupäivän jäljiltä -tätä tapaa yritämme miehen kanssa kovasti karsia, sillä siinä on iso vaikutus siihen ettei paino putoa.  Koko päivän aikana juon pari litraa vettä, ja otan purkista d-vitamiinin, maitohappobakteerin ja biotiinin. 

 Parannuksen varaa ruokavaliossa on runsaasti, mutta tämä on jo täysin päinvastaista mitä ennen söin! Nyt voin jo sanoa syöväni normaalisti ja vihanneksien sekä hedelmien osuus ruokavaliossani on triplaantunut ellei nelinkertaistunut. 

Entä se liikunta?

 Aloitin menestyksekkäästi couch to 5K- ohjelman, mutta jouduin pitämään siitä reilun viikon tauon munasolujen luovutuksen yhteydessä. Luovutuksen jälkeen kävin vielä pari kertaa mutta nyt on liikunta jäänyt mystisen väsymyksen takia vähemmälle. Muutama ihminen on epäillyt minulla raudan puutetta, sillä kaikesta hyvin syömisestä, lihaskunnon tekemisestä ja suht hyvin nukkumisesta huolimatta minua vaivaa nykyään ihan kamala krooninen väsymys. Töistä tullessa jaksan hädin tuskin käydä suihkussa, ja kaadun pian sänkyyn. Vapaapäivänä jos minua ei herätä mikään, saatan nukkua pitkälle iltapäivään - oikeasti neljäänkin asti pahimpina aikoina. Töissä ollessani taistelen jatkuvaa haukottelua vastaan ja olen vastoin tapojani välillä tukeutunut energiajuoman apuun jos en ehdi keittämään mateta, joka sisältää kofeiinia ja piristää myös hyvin.


 Tiedän että liikunta varmasti piristäisi tässä asiassa, mutta kun sitä energiaa ei vain ole. Koitan kompensoida tätä tekemällä päivisin lihaskuntoa kun on hiljaista; Päivittäin n.100 kyykkyä, saman verran punnerruksia, varpailleen nousuja, selän lihaksien treenausta ym. Lisäksi saan "treeniä" nostellessani 40kg laatikoita, usein kymmenien laatikoiden ryhmissä ensin autosta pois, lattialta kärryyn ja kärryltä paikalleen. Tästä onkin ollut isosti hyötyä, olkapäälihakseni -mitä ei ollut ennen-  ovat jännittäessä itse asiassa näkyvissä, hauiskin erottuu ja kädet ovat kiinteytyneet. 

 Toivon että tämä ärsyttävä väsymys pian katoaisi, sillä alle kuukauden päästä on muutto ja uuden kodin kaikki järjestelyt sekä siivoukset. Sosiaalinenkin elämä kärsii kun meinaa nukahtaa kesken lauseen! Käyn luultavasti huomenna hakemassa purkin rautatabletteja ja raportoin sitten oliko niistä apua asiassa. 

 Kaiken kaikkiaan ruokavalio on hyvin kuosissa, nyt vain hienosäätöä lounaaseen ja siihen ettei illalla sortuisi napostelemaan liikoja. Myös herkkupäivä pitäisi olla päätetty ja harvemmin kuin kerran viikossa, koska se ei ole omiaan auttamaan painon laskua. Liikuntapuoli on vajavainen mutta olen saanut omin avuin lihaskuntoa paremmaksi, ja olen siitä aika ylpeä. Edistys on hidasta mutta varmaa, ja motivaatio on edelleen korkealla epätoivon päivistä huolimatta. Pitäisi vain muistaa että se paino mikä on vuosien mittaan kertynyt ei myöskään katoa viikossa tai parissa, sekä se että huonon ruokavalion korjaaminen vaatii myös aikaa.

*

 Lopuksi vähän kevyempää juttua: Kävin The Salad Barissa vihdoin kokeilemassa paikanpäällä puristettavia tuoremehuja, ja ei todellakaan ollut pettymys! Otin Green Lemon- mehun jota viimeksikin jo hieman haikailin. Green Lemon sisältää selleriä, sitruunaa, salaattia ja omenaa. Ihanan raikas, hapan ja kirpeä seos, aivan täydellinen makuuni. Ensin katsoin että muki on ihan onnettoman pieni, mutta mehu oli niin tiivistä että määrä oli juuri sopiva. Ei uskoisi että jokin niin terveellinen voi olla niin hyvää!


 Mies valitsi listalta My first green- smoothien, joka sisälsi selleriä, avokadoa, appelsiinia, riisiproteiinia, salaattia ja kookosvettä. Kokonaisuus oli hyvin pehmeä ja mieto, makua hallitsi avokado ja kookosvesi. Erittäin hyvä vihersmoothie niihin tottumattomille, ja annoksen koko teki siitä hyvän vaihtoehdon esim. aamupalaksi. Itse kaipaisin jotain terävämpää ja siksi oma mehuni kohosi heti suursuosikiksi.


Kommentit

Suositut tekstit