Viherpeukalon keväthuuma

 Kuten aiemmassa postauksessa mainitsin, oli meillä kotona "projekti kesäpuutarha" käynnissä. Pihamme ei ole suurensuuri mutta sitäkin hylätympi, sillä edellinen asukas tai sitä edellinen eivät olleet pitäneet siitä ollenkaan huolta. Maata peitti paksu kerros sammalta, piha oli möykkyinen sekä maa alamäkeen valunut, aita oli aukkoinen ja huolimattomasti tehty. Halusimme vihdoin pihasta siistin ja kauniin joten mikäs sen parempi aika aloittaa projektia kuin kevään kynnyksellä!

 

 Tiesimme että tehtävää olisi paljon mutta sen rankkuus ja hitaus yllättivät silti. Alla olevissa kuvissa näkyy hyvin tämä ennen- versio; paksu kerros sammalta, paikoittain paljas ja aivan epätasainen, välillä kuoppaa ja välillä ylämäkeä. Ainoa hyvä asia maassa oli sen hedelmällisyys, sillä kuivan sammaleen alla oli musta ja täynnä kastematoja oleva multa.


 

  Haimme taloyhtiön varastosta muutaman ylimääräisen puutarhavälineen ja aloimme repimään sammalta pois. Onneksi se suurimmaksi osaksi lähti mullan päältä mattona, joten vaikka työ oli rankkaa oli se kuitenkin suht helppoa. Joka ikinen juuri ja rikkaruoho nypittiin mahdollisimman syvältä pois. Itse olin tässä vaiheessa edelleen aika kipeä, mutta halusin ehdottomasti tehdä osani joten välillä nypin sammalta ja välillä keräsin energiaa sohvalla.

 Noin puolessa välissä urakkaa talonmies tuli paikalle lupaamiensa tuijien kanssa, jotka istuttaisimme näköesteeksi aidan viereen. Aikaisemmin aidan toisella puolella oli jotain puskaa mutta se revittiin pois koska aidan sijaan se muistutti lähinnä risukkoa. Olin kaavaillut itsekin tuijia pihalle joten tämä oli erittäin miellyttävä yllätys!

 

 Ennen kuin voisimme istuttaa puut, täytyi kuitenkin reiät aidassa paikata sekä lisätä multaa aidan viereen. Kävimme hakemassa Starkista muutaman laudanpätkän ja ruuvasimme ne aivan maan tasolle pahimpien reikien peitoksi, jonka jälkeen kaadoimme niiden viereen noin 300 litraa multaa. Löysimme Plantagenista kuusi 50 litran pussia 20e, joten ei tullut kalliiksi.

 

 Kun kaikki sammaleet oli revitty irti ja viimeisetkin juuret revitty pois, käytimme tunnin verran maan tasoittamiseen (vert. ensimmäiset kuvat). Asiassa oli isona apuna Iittalan reissultamme ostettu Fiskarsin työkalu, joka näkyykin ensimmäisessä kuvassa saappaiden vieressä. Se möyhi maan tasaiseksi ja ilmavaksi piikkiensä avulla, paljon paremmin kuin harava. Kun multa oli pöyhitty, katsoimme puille paikat ja istutimme ne.

 

 Tuijat ovat vielä pieniä mutta kasvavat toivottavasti kauniin tiheäksi aidaksi. Kunnon mittaan päästyään niitä pitää leikata ja ensimmäisen vuoden ajan kastella jatkuvasti, mutta pidän näistä niin paljon enemmän kuin kamalasta aidasta. 

 Koska pihamme oli sammaleen peitossa, piti multa vielä kalkita jotta sammal ei palaisi. Laitoin aika ohuen kerroksen joten voi olla että lisään vielä ainakin kerran, ihan vain varmuuden vuoksi. Ei kauheasti haluttaisi tehdä tätä hommaa uudestaan, kevyt kuuden tunnin rupeama!

 

 Lopuksi järjestin kukkapenkkini kivet uuteen muotoon ja tässä näkyykin selvästi kalkki mitä ripottelin. Ja jalanjäljet, sillä laittaessani ruohonsiemeniä en halunnut astella niiden päällä miten sattuu joten uhrasin asiaan paljaan kukkapenkin. Kesällä keskelle tulee korkeampia kukkia ja reunoille matalampia, viimeksi istutin vain muutaman hassun kukan. 

 Ihan hirveä urakka oli näinkin pienessä pihassa, mutta yhdessä saimme homman hoidettua ja ruohonsiemenet istutettua. Jo nyt ero on huima, kun pieni pihalänttimme on niin tasainen eikä aidasta näy paljon mitään. Ainoa jäljelle jäänyt homma on odotella ruohon kasvamista, kastella puita ja pohtia portin uusimista joka sekin on muutaman asukkaan takaa, lähestulkoon lahonnut ja aivan hyödytön sillä sekä kissamme että koira pääsevät ali ja yli jos haluavat. Eikä se anna mitään näkösuojaa vieressä olevalle pyykkitelineille sekä grillipaikalle, joten toivomme että saamme senkin pian korjattua.

 Onko muilla puraissut kevätkärpänen uudistusten ja puutarhanhoidon suhteen?


Kommentit

Suositut tekstit