Lemmikkien terveys ja mitä meidän taloudessa syödään

  Muutamat varmaan ovat lukeneet aikaisemmin postaamani kirjoituksen barffauksesta, joten ajattelin nyt kirjoittaa hieman sitä tukevaa juttua siitä miten meidän karvatassut syövät. Se miten ruokin omia lemmikkejäni ei sovi kaikille, joten pitää aina muistaa ottaa huomioon oman koiran tai kissan henkilökohtaiset tarpeet mitä tulee allergioihin, mieltymyksiin ja kropan toimintaan. Lähtökohtaisesti lemmikkini syövät mahdollisimman puhtaasti ja monipuolisesti, ruokavalion sisältäessä raakaa lihaa mahdollisimman paljon.

 Laitan linkkejä niihin ruokiin ja ruokavaliota tukeviin ravintolisiin mitä itse suosittelen koiran/kissan ruokinnassa käytettäväksi jos joku on kiinnostunut niistä lisää lukemaan. Teen tätä postausta omien kokemusten ja tiedon pohjalta, en kenenkään pyynnöstä tai kehoituksesta mainostaen :)

Näin meillä odotellaan ruokaa, omien kuppien edessä nököttäen. Ignooratkaa pieni sotku taustalla.

 Vanhin lemmikkini, ragdoll Nukka, ei vielä barffaa. Nukka on äärimmäisen nirso, erittäin jääräpäinen ja inhoaa muutoksia ruokavaliossa yli kaiken. Hänen ruokavalioonsa kuuluu mahdollisimman lihapitoiset kuivanappulat Orijenit sekä Ziwipeak joka on pelkkää kuivattua lihaa vitamiineineen -tähän yritän Nukkaa siirtää kokonaan, ja tähän mennessä on ainakin alkanut hieman lihalastuja kadota nappuloiden seasta. Märkäruokana Nukka hyväksyi ennen vain Latzin hyytelöpussit, mutta yli puolen vuoden taistelun jälkeen on myös Ziwipeakin märkäruoka alkanut maistua, joskin lautaselle jää edelleen aina jotain. Näistäkin karvanenä hyväksyy vain lampaan lihan -peura tai peura-kala ei kelpaa ollenkaan. Herkkuina kelpaa liotetut katkaravut sekä kuivatut kanapalaset.

Yleisin näky: Uusi ruoka on työnnelty sivuun ja pois jotta saisi esille vanhat nappulat mitä on sekoitettu mukaan.

 Nukan suhteen yritän kovasti että saisin edes Ziwipeakin ruokavaliolle siirrettyä, sillä pelkään mahdollisia terveysongelmia tulevaisuudessa jos nappuloiden ja huonojen ravintoarvojen kuninkaan Latzin syöminen jatkuu.En voi lennossakaan Nukkaa toiselle ruoalle siirtää, sillä tällöin kissa yksinkertaisesti lakkaa syömästä. Lisään uutta ruokaa vähitellen sekaan ja nyt se on vihdoin alkanut tuottaa tulosta.


 Ziwipeak on Uusiseelantilainen tuotemerkki jonka tuotteet ovat puhtaita, eettisesti valmistettuja ja ravintoarvoiltaan ihan huippua. Niissä ei ole säilöntäaineita, täyteaineita tai viljaa. Kuivaruoka on 90% ilmakuivattua lihaa, sisäelimiä ja kalaa, ja loppu 10% luonnollisia hiilihydraatin lähteita, mineraaleja ja vitamiineja kuten maha, sikuri, persilja ja merilevä. Tölkkiversioissa on vähintään 66% raakaa lihaa, loput lihan luonnollista kosteutta sekä samat vitamiinit ja mineraalit kuin kuivaruoassa.  Ne ovat periaatteessa helppo tapa syöttää puhdasta lihaa, ja esimerkiksi barffata reissun päällä. Yhdessä kilossa kuivattua lihaa on 3 kiloa raakaa lihaa -eli todella hyvä määrä! Jos raa'an lihan antaminen ei jostain syystä onnistu, on tämä ihan yhtä hyvä vaihtoehto eikä todellakaan ole rinnastettavissa muihin kuivaruokiin.


*

Kerjäyksen kolme vaihetta: Kärsivällinen odotus, vaativa huutelu sekä hermojen menetys (hyppy ylöspäin tassuilla huitoen)

 Dalfin kanssa ollaan täysbarffattu siitä asti kun poitsu meille kotiutui. Lähestulkoon kaikki uppoaa mitä nenän eteen laittaa, ehkä maailman helpoin kissa ruokkia! Ainoa mille Dalf nyrpisti nenäänsä oli possu, mutta uskon että sekin jossain vaiheessa alkaa maistua. Normaalisti Dalf saa aamulla Ziwipeakin märkäruokaa, päivällä broitsun siiven, illemmalla jauhelihaa tai sydämiä ja vielä ennen nukkumaanmenoa kaulaa tai siipeä. Siivet ja kaulat ovat kisun ehdotonta herkkua, mutta aiheuttaa harmaita hiuksia meille omistajille koska haluaisi aina raahata ne kirjahyllyyn tai muuhun varmaan paikkaan piiloon.


 Välillä, eli noin kerran kahteen viikkoon Dalf saa hieman kalaa, sisäelimiä ja maksaa. Kissanpennulle ei ole vielä suositeltavaa antaa niitä ihan kerran viikkoon, mutta silloin tällöin ei ole mitään haittaa ja vähän vanhempana ne kuuluvat kerran viikossa repertuaariin. Joskus Dalf saa -oma-aloitteisesti- palan juustoa, hieman voita tai vaikka vanukasta ja makaronia, jos joku onneton unohtaa vahingossa oman lounaansa pienien tassujen ulottuville. Kaikkea pitää aina koittaa!



*



 Cairni Toto on puolibarffannut siitä asti kun tuli, ja täysbarffannut viisikuukautisesta asti. Toton maha ei kestä nappuloita yhtään, eikä se ollut kivaa omistajallekaan kun mahakipuinen koira hakeutuu mahdollisimman lähelle ja piereskelee kuin hevonen! Totolla on myös ollut terveyden kanssa kaikenmoista krenkkaa, joten pidämme ruokavalion mahdollisimman helppona, hyvin sulavana ja vatsan toimintaa tukevana. Luita ei voi antaa kokonaisena ollenkaan, sillä tuloksena on heti määrästä riippumatta joko ripuli tai monen päivän ummetus.

 Tällä hetkellä syötetään Murren Alkuvoiman ruokia, jotka ovat siis raakaa lihaa, kasviksia ja vitamiineja mössättynä ja muokattuina sadan gramman levyiksi. Niitä myydään kilon paketeissa ja levyt on todella helppo sulatella ilman sen kummempaa sotkua. Toto syö Hellä+, Kana-fasaani sekä Peura plus-paketteja sillä ne ovat pitäneet mahan hyvin kunnossa eivätkä vielä kyllästytä. Lisäksi ruoan sekaan laitetaan Cranimalsin Very Berry- ja Gold-luomumarjajauheita, Biobakin maitohappobakteerijauhetta (tästä ei ole nyt kuvaa sillä purkki tyhjeni juuri pari päivää sitten) sekä Alaskan villilohenöljyä omega 3- ja omega 6-rasvahappojen saannin takaamiseksi.

Vasemmalta oikealle: Cranimalsin lisäravinteet, Grizzlyn lohiöljy, Cranimals Sport neste, Vitalcat kissan vitamiinit (Nukalle, joka ei syö tarpeeksi monipuolisesti), Gimpetin Baby Paste Dalfille,  Ziwipeak kuivaruoka, Primacat kuivatut kanaherkut (meidän kissojen ultimate herkku katkarapujen lisäksi) ja Ziwipeak märkäruoka.

 Voisi siis sanoa että meillä eläimet syövät paremmin kuin omistajat! Mutta mielestäni lemmikkien huolellinen ruokkiminen ehkäisee niin paljon tulevia terveysongelmia että itselleni on aivan itsestäänselvyys sijoittaa laadukkaaseen ruokintaan heti alusta alkaen. Ja vaikka lemmikki olisi vanhempikin, ei ole koskaan liian myöhäistä panostaa laadukkaaseen ruokaan. Raakaruoastakin löytyvät ne helpot vaihtoehdot jos raaka liha sellaisenaan ällöttää tai ei jaksa sekoitella monia eri ainesosia.

Kommentit

  1. Hei!
    Olen nyt lueskellut blogiasi mielenkiinnolla viikon-pari, löysin tänne juuresten kautta :) Osaisitko auttaa minua: vanhempi kissani tuli meille sen ollessa 3 v, ja olen säännöllisen epäsäännöllisesti yrittänyt opettaa sitä barffaamaan. Pennusta asti ollut tyttökissamme kyllä barffaisi, poika ei. Minusta tuntuu, että se ei muutenkaan ole erityisesti märkäruuan perään, raa'asta lihamössöstä puhumattakaan. Kisu syö tällä hetkellä laadukkaita lihaisia raksuja+märkäruokaa, mutta mietin, että olisikohan tuo zivi hyvä tapa aloittaa? Millaista märkäruoka on koostumukseltaan, onko siinä paljon "sattumia"? Luisia lihojakaan poju ei "osaa" syödä, näykkii vain ja jättää lautaselle. Kaikkia kissoille sopivia muschin tuotteita olen jo koleillut, mutta kun ei niin ei.

    VastaaPoista
  2. Heippa ja kiitos kommentista!
    Vanhempien kissojen siirtäminen barffiin on välillä todella hankalaa, minkä olen itse todennut vanhemman kissani kanssa. Oma kissanikaan ei koske mihinkään mössöön tai luihin, joten tiedän kyllä tunteen. Ziwipeak voisi tuossa tapauksessa olla hyvä kikka, jos kissa kuitenkin suostuu syömään vähän erinäköistä kuivaa ruokaa -ziwin kuivaruoka on tosiaan tuollaisia lihalastuja, ei raksuvia nappuloita. Merkin märkäruoka on aika sattumaista, mutta suht tasaista. Eli seasta löytyy välillä isompia palasia sydäntä tai muuta vastaavaa, riippuen hieman erästäkin. Nämä ovat kuitenkin sen verran "normaalin" (eli kissan normaalin) ruoan oloista että uppoaa paremmin kuin kummallinen, raaka liha. Merkiltä löytyy pieniä 85g purkkeja ja kokeilupusseja, eli kannattaa kokeilla!
    Muista vain olla itsepäinen, lisää vaikka vanhan ruoan joukkoon hissukseen uutta jos kissa on nirso. Itsellä on nyt puolisen vuotta taistelua takana ja nyt vasta on hieman alkanut uusi kuiva ruoka maistua. Toivottavasti lähtee sujumaan!

    VastaaPoista
  3. Jatkokysymys: mistä tuota ziwin kuivaruokaa saa? Nettikauppoja? Meidän eläinkauppa(+muutamat lähellä) ovat jättäneet sen pois valikoimistaan, ei kuulemma ole menekkiä. Zooplussakaan ei myy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Riippuu missä asut :) Tampereella sitä myy Stockmann sekä BarffiNet. Täältä löytyy listaa jälleenmyyjistä ja verkkokaupoista: http://www.visionet-oy.fi/jalleenmyyjat/

      Poista
  4. Kiitos hyödyllisestä tiedosta! Googlasin noita Cranimals-tuotteita, mutta en löytänyt paikkaa Suomesta, josta voisi tilata. Haluaisitko kertoa mistä ostat/tilaat niitä? Vaikuttavat niin hyviltä, että tekisi mieli kokeillä meidän allergiselle kissalle.
    - Tara

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa,

      cranimalsia ei enää tietojeni mukaan myydä suomesta -itse ostin kun työpaikallani myytiin, mutta ne ovat poistuneet- mutta netistä saa tilattua esimerkiksi ihan Cranimalsin omilta nettisivuilta :) Toivottavasti löytyy!

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit